" crossorigin/>" crossorigin/>

Lov prepelica naše najmanje poljske koke počinje za koji dan.
Ovaj izuzetno zahtevan i isto tako atraktivan lov mnoge strastvene lovce ostavlja bez sna uoči samog otvora lova.
Počinjemo sa kontrolom opreme, količine municije i laganim pripremama pasa za ovaj lov.
Pocećamo kolege da psa zbog velikih vrućina postepeno uvode u tempo lova kako bi izbegli neželjene efekte koje može prouzrokovati visoka temperatura kao i premor psa koji srcem trči a kondicije još nema(čest slučaj).
Takodje savetujemo obaveznu zaštitu pasa od krpelja te trimovanje ostrodlakih rasa kao i dugodlakih radi lakseg podnošenja visokih temperatura. Voda mora biti psu dostupna tokom lova.
Takodje je predlog da se pojača ishrana sa hranom bogatijom proteiima kako bi pas imao dovoljno energije za napor koji ga ceka u lovu.

Lov prepelice - pas u marci

Lov prepelice – pas u marci

Prepelica inače ptica selica koju sve češće srećemo i zimi kod nas. Ona u naše krajeve doleće u aprilu i zadržava se do kraja septembra(u zavisnosti od temperature nekad ranije nekad kasnije) kada kreće svoj put ka toplijim detinacijama.
Duga je oko 17-18 centimetara, a teška do 150 grama. Mužjak je najčešće krupniji od ženke i možemo ga razlikovati po boji na guši, grudima gde ima tamnije perje sa mrljama i ogrlicom(teško ali ako obrtite pažnju uočljivo).
Malog ali kompaktnog tela lako se i brzo kreće kroz strnjike,travu i brzim letom svega par metara od zemlje napušta stanište.
Najčešće ćete je naći na žitnim strnjistima obraslim korovom.Lov prepelica je najbolji u jutarnjim satima kada imamo rose i temperature su niže.
Prepelicu najčešće lovimo lovačkim metkom granulacije 1,7 – 2,5mm. Municija koja se koristi je najčešće metak lakše gramaže(kal 12 – 28gr), preporučuje se korišćenje lovačkih patrona bez korpice ali svaki iskusan lovac zna šta mu je najproduktivnija kombinacija(na ovo utiče dužine cevi lovačke puške, čokovi, daljina pucanja, brzina reakcije lovca i sl.).
Tokom prvih lovova prepelice su izuzetno brze i lagane dok se kako se blizi kraj sezone masa prepelica povećava i one postaju tromije, sporije lete. Lov prepelica traje najćešće do 9h osim ako vremenski uslovi dozvole duže(manja temperatura i oblačnost).

Lov prepelica - slika iz lova

Lov prepelica – slika iz lova

 

Lov prepelica sa psima je jedan od pravih užitaka i zadovoljstvo koje je teško rečima opisati.
Sklad koji se postiže dobrim radom psa i lovca i rezultat za pravog lovca nemaju cenu.
Momenat kada je pa stao u marku, pokretanje divljači – karakterističan zvuk krila, odstrel, aport……
Zbog niskog leta jako je bitno voditi računa tokom lova o bezbednosti ostalih lovaca kao i pasa koji se često i ne vide u visokoj strnjici. Zakonom je za lovce obavezan signalni prsluk a savetuje se i kačket.
Za pse predlažemo ogrlice drečavih boja kako bi bili uočljiviji.Prepelica ima izuzetno ukusno meso i u svetu klinarstva smatra se pravom ekskluzivom i delikatesom.
Moramo pre svega voditi računa oko samog mesa prepelice jel se isto vrlo brzo moze pokvariti usled visokih letnjih temperatura kada se prepelica lovi, pa je savet da se prepelice ciste odmah nakon lova.
Od jela od prepelica preporučujemo supu kao prvo, kazu da leči…
Prepelica se takodje moze puniti, rolovati, grilovati i spremati na razne ruge načine.
Mi vam predlažemo da očišćene prepelice prelijete smešom od senfa i meda i zapečete u rerni, ovo je jedan od boljih recepata koji smo probali. Nećete pogrešiti ni ako prepelicu izrolujete slaninom i tako je spremite na roštilju.

Lov prepelice - grilovane prepelice

Lov prepelice – grilovane prepeliceKod nas u radnji možete naći sve potrebno od opreme za lov prepelica:
1. Oprema za psa – povodac, ogrlica, pištaljka, zvončić
2. Garderoba za lovca – letnje pantalone, prsluk, majca, kačket, čizme
3.  Dodatna oprema – kamašne, redenici, visak, razne torbice, pojas za lov prepelica,
4. Municiju za lov prepelica – Belom, RC, Tornado i drugi.

Dobar pogled i mirnu ruku vam želi kolektiv
Srndać Šabac
15000 Šabac
Masarikova 38
015 311 115