You are currently viewing Lov Fazana

Lov Fazana

Oni koji se ne bave lovom sigurno su nekada u ataru, prolazeći drumom uočili pticu veoma čudnog ukrasnog perja i zapitali se šta bi to moglo da bude. Sa druge strane, lovcima je veoma dobro poznata. Reč je o jednoj od najrasprostranjenijih vrsta divljači i najčešće lovljenih ptica kod nas- fazanu.
Fazan (Phasianus colchius) je ptica iz roda Galliformes, za koju se veruje da vodi poreklo iz doline reke Rion (nekadašnji Fazis) u Srednjoj Aziji. U Evropu je donešena za vreme antičkog Rima, dok se na prostoru Srbije prvi put pojavljuje 1880. godine u okolini Toponice kod Niša. Zbog svoje prilagodljivosti, Danas je ova ptica široko rasprostranjena i broji oko 35 različitih vrsta.
Prirodno stanište fazana su poljoprivredna zemljišta, predeli oko vode, livade i šumarci, odnosno relativno otvoren prostor pod travom i usevima. Ponekad su mu primamljivi i prostori koji imaju gustu travu, žbunje ili močvaru. Tereni na kojim ih nema su guste prašume, alpske šume, ili izrazito suva mesta.
Izgled fazana razlikuje se mnogo kada su u pitanju mužjaci i ženke. Kada se u obzir uzme rastojanje od vrha glave do repa, koji je izrazito dugačak, dužina odraslog mužjaka fazana iznosi od 50 do 90 centimetara. Perje mužjaka je uglavnom braon boje, dok glavu krase karakteristične zeleno-plave boje. Oko očiju se mogu uočiti pera crvene boje, a oko vrata se kod nekih podvrsta može naći i manji prsten koji je bele boje. Kada su u pitanju ženke, izrazito su manje, i boja njihovog perja je siva. Zbog toga što se mužjaci često love, ali i njihove dominantnosti, računa se da na 5 do 6 ženki ide samo jedan mužjak.
Fazani se gnezde na zemlji u periodu od aprila pa sve do juna. Period inkubacije jaja kod fazana traje od 23 do 26 dana. Fazan nije dobar letač i lete na relativno kratkim relacijama, ali zato je karakteristično da na zemlji dosta brzo trče. Ishrana fazana se uglavnom sastoji od biljaka pa su na spisku vrhovi žitarice, potom deteline, pupovi, bobice, često semenke. Međutim, nije isključena ishrana insektima, crvima, žabama, poljskim miševima, puževima i insektima.
Fazani svakako nisu visoko pozicionirani na lancu ishrane. Životinje koje predstavljaju pretnju fazanima, i životinje koje ih najčešće love su uglavnom lisica, mačka, jastrebovi. To su životinje koje mogu ugroziti život kako mladih, tako i starijih fazana. Sa druge strane, životinje kao što su svrake i kune mogu da napadnu samo mlade fazane.
Uzgoj fazana danas je široko rasprostranjen, i postoje mnoge fazanerije u Srbiji i regionu, koje uzgajaju ovu pernatu divljač, kako bi se njena populacija očuvala.
Period lova fazana od 1. oktobra do 31. januara, dok se na odvojenim delovima terena u lovištu (poligonima), puštaju i love tokom cele godine. Fazan se većinom lovi psima ptičarima. Postoji 3 tipa lova na fazana: prigonom, pogonom i kružnim lovom. Uloga psa u lovu na fazana je da pronađe odstreljenu divljač, donese je, a zatim i preda lovcu. Lovci preferiraju kada je odstreljena ptica starija, i duže vremena provela u divljini. To procenjuju po dužini petog prsta ptice, koji je veći što je ptica starija. Takvu pticu oni smatraju dobrim ulovom.
Lovačka oprema Srndać 🌿

Ostavite odgovor